Η Θέση της ΝΕ.ΔΥ.Π.ΕΡ για την ύδρευση

Θέση για την ύδρευση της Ερμιονίδας

Ισίδωρος Διαμαντάρας

Μηχανολόγος Μηχανικός / Χημικός Μηχανικός του Ε.Μ.Π.

Η ύδρευση των περιοχών Κοιλάδας, Κρανιδίου, Ερμιόνης και Πορτοχελίου γίνεται μέχρι σήμερα από το δίκτυο της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ το οποίο τροφοδοτείται από δημοτικές και μισθωμένες γεωτρήσεις. Το υπόγειο δυναμικό της περιοχής είναι πολύ περιορισμένο και ανεπαρκές για να καλύψει τις υδρευτικές ανάγκες των περιοχών αυτών, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες. Σημειωτέον, ότι στον γενικότερο υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της λεκάνης της περιοχής έχει παρατηρηθεί υφαλμύρωση (αυξημένη ποσότητα αλάτων) εξαιτίας της υπεράντλησης μέσω γεωτρήσεων. Αλλά και ρύπανση από νιτρικά εξαιτίας της γεωργικής δραστηριότητας καθώς και υψηλή περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα όπως αρσενικό, ψευδάργυρος και νικέλιο λόγω της ταφής των σκουπιδιών στις χωματερές αλλά και σε άλλους χώρους που απαγορεύεται. Ταυτόχρονα παρατηρείται και μικροβιακή ρύπανση από κτηνοτροφικές δραστηριότητες.

Η διάνοιξη νέων γεωτρήσεων,όχι μόνο δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα, αλλά πιθανότατα θα το επιδεινώσει. Η χρήση των επιφανειακών νερών, που πρακτικά όμως είναι ελάχιστα, δεν μπορούν να δώσουν αποτελεσματική λύση αφού και αυτά όπως δείχνουν κάποιες μελέτες έχουν μολυνθεί.

Η λύση της αφαλάτωσης θαλασσινού νερού για την παραγωγή πόσιμου, με το οποίο θα καλυφθούν οι υφιστάμενες ανάγκες και μεγάλο μέρος των μελλοντικών, αποτελεί την πιο αξιόπιστη ως προς το αποτέλεσμα λύση.

Η λύση αυτή είναι ταυτόχρονα και η πιο φιλική προς το περιβάλλον, όπως προκύπτει από την εκτίμηση και αξιολόγηση παρόμοιων εγκαταστάσεων παγκόσμια.

Εκτός από τις ανάγκες για πόσιμο νερό των οικισμών Κοιλάδας, Κρανιδίου,Ερμιόνης, και Πορτοχελίου που ικανοποιούνται ανεπαρκώς σήμερα και με προοδευτική χειροτέρευση σε ποιότητα και ποσότητα, σημαντικές είναι και οι ανάγκες της ευρύτερης περιοχής του δήμου Ερμιονίδας που περιλαμβάνει τα μικρότερα χωριά και οικισμούς.

Για αυτό το λόγο είναι αναγκαία η δημιουργία μιας μονάδας αφαλάτωσης θαλάσσιου νερού που θα είναι ικανή να διαθέτει 10.000m3/ημέρα καθαρού νερού ή 4.000.000 m3 ετησίως έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων της περιοχής σε ύδρευση, άρδευση αλλά και των τουριστικών εγκαταστάσεων.

Η τροφοδότηση του εργοστασίου αφαλάτωσης με ενέργεια θα μπορεί να γίνει με Α.Π.Ε. (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) που θα εξασφαλίσουν την ενεργειακή αυτονομία της έτσι ώστε το κόστος παραγόμενου m3 να είναι σχεδόν μηδενικό.

Είναι χρέος της παράταξής μας ως επόμενη Δημοτική Αρχή, να δώσει μια οριστική λύση στο τεράστιο πρόβλημα της επαπειλούμενης λειψυδρίας. Επιπρόσθετα δεσμευόμαστε πως αν στο μέλλον παρουσιαστεί μια διαφορετική, επιστημονικά αποδεδειγμένη λύση που θα προσφέρει τις ποσότητες και την ποιότητα του νερού που χρειαζόμαστε, θα την εντάξουμε αρωγό στην ήδη προαναφερθείσα μονάδα.

Το πρόβλημα δεν θα λυθεί κοιτώντας το μέσα από το πρίσμα συμφερόντων, άγνοιας, παραπληροφόρησης και πρόχειρων λύσεων αλλά με γνώμονα το κοινό καλό του τόπου, και την ανάπτυξη της περιοχής μας.

Το οφείλουμε στους πολίτες αλλά και στα παιδιά μας.

Υ.Γ.

Στο Άρθρο μου για την αφαλάτωση μπορείτε να βρείτε περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες.

http://nediper.gr/?action=viewArticle&articleId=445&fbclid=IwAR27zfrnYYmAzwXDKij_vE8CuyfoPdCypbGeKEegwoImbDdtJypTiWHw2yQ

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Αφαλάτωση,, Ερμιονίδα,, Κοιλάδα Αργολίδας,, Περιβάλλον,, Πολιτικά,, επίκαιρα,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s