Βιβλιοπρόταση: «Οι Υποψίες του Κυρίου Γουίτσερ»

Ύστερα από μια αρκετά μεγάλη απουσία επέστρεψα στις αγαπημένες μου ασχολίες και φυσικά στο blog  μου.

Σκέφτηκα σ’ αυτή την πρώτη ανάρτηση να αναφερθώ στο τελευταίο βιβλίο που διάβασα με τίτλο «Οι Υποψίες του Κυρίου Γουίτσερ» της Κέιτ Σαμμερσκέιλ, το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Samuel Johnson και έλαβε εξαιρετικές κριτικές.

Πρόκειται για αληθινή ιστορία….ένα έγκλημα που διαπράχθηκε σε μια έπαυλη της  Αγγλικής επαρχίας το 1860 και το οποίο προκάλεσε μεγάλη αναταραχή σε ολόκληρη τη χώρα. Το μόλις 3 χρονών αγοράκι μιας αστικής οικογένειας δολοφονήθηκε άγρια και ως ύποπτοι θεωρούνται όλα τα μέλη της!! Η ανατριχιαστική αυτή ιστορία έκανε ολόκληρη τη Βικτωριανή Αγγλία να ασχολείται με την εξιχνίαση του εγκλήματος. Εκατοντάδες απλοί πολίτες παρακολουθούσαν καθηλωμένοι τις εξελίξεις και έγραφαν τη δική τους λύση στέλνοντάς τη στις εφημερίδες, τον Υπουργό Εσωτερικών και τη Σκότλαντ Γιάρντ!!

Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο του βιβλίου είναι η αναφορά που γίνεται στους πρώτους ντετέκτιβ, στον τρόπο δράσης τους αλλά και στην αντιμετώπισή τους από το λαό.

Τα βασικά δε στοιχεία του προέρχονται από τα αρχεία της κυβέρνησης και της αστυνομίας ωστόσο υπάρχουν και κάποια  από φυλλάδια,  επιφυλλίδες και άρθρα εφημερίδων της εποχής τα οποία φυλάγονται στη  Βρετανική Βιβλιοθήκη.

Φαίνεται τελικά πως η υπόθεση αυτή επηρέασε τη διαμόρφωση της λογοτεχνίας από το 1860 και μετά και ενέπνευσε πολλούς  συγγραφείς ανάμεσα στους οποίους τον Τσαρλς Ντίκενς, τον Άρθουρ Κόναν Ντόυλ κ.α.

Τελειώνοντας  σας αναφέρω πως το Μουσείο της Μαντάμ Τυσσό κατασκεύασε το κέρινο ομοίωμα του δολοφόνου και το παρουσίασε στην Αίθουσα Τρόμου από το 1873 έως το 1877.

Πιστεύω πως σας έδωσα αρκετά στοιχεία για να σας κινήσω το ενδιαφέρον ωστόσο υπάρχουν πολλά περισσότερα που θα ανακαλύψετε κατά την ανάγνωση του βιβλίου.

Μέχρι την επόμενη ανάρτηση να είστε όλοι καλά.

Κατερίνα

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Βιβλία,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s