Ταξίδι στο Καρπενήσι – Β’

Την τρίτη ημέρα της παραμονής μας στα Φιδάκια αποφασίσαμε να κατευθυνθούμε προς τη Φραγκίστα και στη συνέχεια προς την Παλαιά Βίνιανη και το Ιστορικό Σχολείο της. Στην ουσία κάναμε ένα κύκλο γύρω από τα χωριά: Ανατολική και Δυτική Φραγκίστα, Κερασοχώρι και Νέα Βίνιανη. Για να βρούμε την Παλαιά Βίνιανη, ένα ερειπωμένο χωριό με υπέροχα πλινθόκτιστα σπίτια (κάποια από τα οποία ανοικοδομούνται), ζητήσαμε τη βοήθεια των ιδιοκτητών της ταβέρνας-καφενείου «Ο Βράχος» που βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο της Ν. Βίνιανης. Βλέπετε το χωριό είναι χτισμένο πάνω στη ρεματιά και από τον δρόμο δεν διακρίνεται, τουλάχιστον όμως υπάρχει  ταμπέλα για το μουσείο και αν σταματήσετε στο πλάι θα εντοπίσετε και τα πέτρινα σκαλοπάτια που κατηφορίζουν προς τα εκεί. Οι ιδιοκτήτες, λοιπόν, επειδή δεν γνώριζαν αν το μουσείο ήταν ανοικτό μας έδωσαν τα κλειδιά ζητώντας βέβαια να τους τα επιστρέψουμε. Ευτυχώς, η υπεύθυνη βρισκόταν στη θέση της και έτσι είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μια ιδιωτική παρουσίαση του μουσείου αλλά και της ιστορίας του. Τα εκθέματα είναι κυρίως φωτογραφικά αλλά είναι σημαντικό και μόνο το γεγονός πως βρίσκεσαι μέσα στον ίδιο χώρο που στις 10 Μαρτίου του 1944 συγκροτήθηκε η Πολιτική Επιτροπή Πολιτικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), η «Κυβέρνηση του Βουνού» .

Δυστυχώς δεν κατάφερα να φωτογραφίσω το κτίριο γιατί ο ήλιος με εμπόδιζε, τράβηξα όμως τις παρακάτω φωτογραφίες που σας δίνουν την εικόνα της γύρω περιοχής. Αν ο δρόμος σας είναι κατά κει μην αμελήσετε να κάνετε μια στάση.

Από εδώ ξεκινάει το πετρόχτιστο μονοπάτι

κατηφορίζοντας προς το σχολείο (ο σύζυγος εκτελεί χρέη φωτογράφου)

έτσι φαίνεται η Παλαιά Βίνιανη από το προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου

το σπίτι που φαίνεται χαμηλά είναι αυτό στο οποίο έγινε η συνάντηση του Ζέρβα και του Βελουχιώτη με τους Άγγλους για την εκπόνηση του σχεδίου της καταστροφής της γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Έχοντας αφήσει το κλειδί στους κατόχους του πήραμε το δρόμο της επιστροφής… περάσαμε από τη γέφυρα του Μέγδοβα

Η γέφυρα του Μέγδοβα (ή Ταυρωπού)

διασχίζοντας τη γέφυρα

και θαυμάσαμε τη φύση και τον ποταμό. Πάντως αν μου ζητηθεί να επιλέξω ανάμεσα σ’ αυτή τη διαδρομή και στην προηγούμενη (που διαβάσατε εδώ) θα επιλέξω την προηγούμενη δηλαδή (Φιδάκια, Αγία Βλαχέρνα, Βελωτά, Ασπρόπυργος, Προυσός, Μικρό-Μεγάλο Χωριό κλπ) και ο λόγος είναι πολύ απλός… η ομορφιά της φύσης!!!

Την επόμενη ημέρα αναχωρήσαμε για Αθήνα και…. τι συναντήσαμε  στις Ράχες Τυμφρηστού?? μα φυσικά ομίχλη!!

Μέχρι την επόμενη περιήγηση να είστε όλοι καλά!!!

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under Ταξίδια - Εκδρομές,

One response to “Ταξίδι στο Καρπενήσι – Β’

  1. eleni

    Κατερίνα μου!!! Με μάγεψαν οι περιγραφές σου και οι φωτογραφίες σου..πλέον θέλω και εγώ να βρεθώ σε αυτά τα μέρη… και να περπατήσω στην φύση!!!! Εδώ στον Πειραιά μου λείπει τόσο το πράσινο και η θάλασσα ……

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s