Βιβλίο: Ο ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΡΑΧΑΡΑΚΤΗΣ του Thomas Levenson

Το συγκεκριμένο βιβλίο, γραμμένο από τον Levenson, φωτίζει πολλές από τις άγνωστες πτυχές της επιστημονικής και όχι μόνο καριέρας του Ισαάκ Νεύτωνα.

Ομολογώ πως πολλές από τις δραστηριότητές του μου ήταν παντελώς άγνωστες πριν την ανάγνωση αυτού του βιβλίου. Επίσης πολλές ήταν οι φορές που έμεινα άναυδη με όσα διάβαζα, όπως για παράδειγμα στο σημείο που ο Νεύτων εκτελεί ένα πείραμα χρησιμοποιώντας το ένα του μάτι στο οποίο χώνει μια βελόνα (ανάμεσα στο μάτι και το κόκαλο όσο μπορούσε κοντύτερα στην πίσω πλευρά του ματιού του) με σκοπό να κατανοήσει την επίδραση που έχει το σχήμα ενός οπτικού συστήματος στην αντίληψη του χρώματος. Το συγκλονιστικό είναι πως στα γραπτά του δεν κάνει καμία αναφορά σε πόνο ή στην επικινδυνότητα του εγχειρήματος.

Ο Ισαάκ Νεύτων είναι γνωστός σε όλους μας ως ο ιδρυτής της σύγχρονης επιστήμης. Γνωρίζουμε πως ήταν φυσικός, μαθηματικός, φιλόσοφος αλλά και αλχημιστής….. Αυτή του η καριέρα διήρκεσε τριάντα πέντε χρόνια κατά τα οποία  διέμενε μόνιμα στο κολέγιο Τρίνιτι, στο Κέμπριτζ.  Το 1696, όμως,  μετέβη στο Λονδίνο για να αναλάβει τη θέση του επιθεωρητή του Βασιλικού Νομισματοκοπείου και εδώ βρίσκετε το παράδοξο καθώς στις αρμοδιότητες του θα ήταν η αποτροπή της παραχάραξης του Αγγλικού νομίσματος και η σύλληψη και φυλάκιση των παραχαρακτών. Δηλαδή ο Νεύτων θα ήταν ερευνητής εγκλημάτων, ανακριτής και κατήγορος…

Όσοι ενδιαφέρονται και θέλουν να μάθουν περισσότερα για τη ζωή αυτού του επιστήμονα δεν έχουν παρά να διαβάσουν το βιβλίο. Σας εύχομαι καλή ανάγνωση.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Βιβλία,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s